Artikler

På denne side kan du finde artikler om Motionscaféen som har været bragt i diverse aviser/ugeaviser.


 

Artikel fra Kræftens bekæmpelses blad “Tæt på kræft” om Erling Fjeldsted.

http://pdf.cancer.dk/Nyheder/Taetpaakraeft/taet-paa-kraeft-3-2018/?_ga=2.255097934.773339085.1540896326-1274616278.1465750016&page=14

 


Artikel fra Ugeavisen Haderslev d. 9. oktober 2018.

Velbesøgt foredrag om senfølger efter kræft.

70 var mødt frem i Sognegården i Vojens forleden for at høre om “senfølger efter kræft” arrangeret af Lokalforeningen Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Motionscafeen for kræftramte og pårørende.

En tidligere kræftramt, Erling, startede arrangementet med at fortælle om forløbet af de senfølger, han havde været igennem.

Læge Mogens Munch Nielsen fortalte om de mest almindelige senfølger som ofte kommer efter en kræftbehandling. Blandt andet den udtalte træthed, søvnbesvær, depression eller angsten for tilbagefald, manglende lyst til seksuallivet og hjertekar-problemer.

Han nævnte også, hvor man kunne få hjælp, når man står med udfordringerne – blandt andet kommunen, rådgivningen og lokal-foreningen. Der er også direkte linie til Kræftlinien tlf. 80301030. Det, som har stor betydning i efterforløbet, er dog, at man holder sig fysisk aktiv. Mindfulness er også en god metode.

 


Artikel fra Lokalavisen Haderslev d. 9. marts 2016.

Artikler fra aviser og lokale ugeaviser vedrørende Motionscaféen i Vojens

Det gik lidt langsomt med at komme afsted første gang for Sonja Petersen. Heldigvis tog en veninde hende med under armen. I dag kommer Sonja trofast hver eneste gang, hvis hun kan. Foto: Peter Rasmussen
Netværk: Sonja blev et gladere menneske

Sonja Petersen er taknemmelig for at en veninde slæbte hende med i Motionscafé i Vojens.

 

Man kunne godt mene, at der er meget lidt at smile over for Sonja Petersen fra Skrydstrup.

Hun er én af de alt for mange, som kæmper imod en kræftsygdom. Endda for anden gang i sit liv. Denne gang er det hudkræft, og hun får med jævne mellemrum fjernet hudområder fra forskellige steder på kroppen. Og den kamp synes uden ende. Hertil kommer at Sonja mistede sin mor til kræft, ligesom hun – allerede i en alder af blot 46 – måtte tage afsked med sin første mand. Også han tabte kampen imod kræften.

Alligevel smiler Sonja. Og når man spørger hende, har det især én grund:

“Alle omkring mig siger at jeg blev et helt andet menneske, efter at jeg begyndte at komme i motionscaféen,” fortæller Sonja åbenhjertigt. Og hun indrømmer at det tog lang tid før hun tog sig sammen og kom afsted:

“Jeg havde det ikke godt med at komme nogle steder hen. Følte at alle kunne se min sygdom, og det fik mig til at føle mig forkert,” fortæller hun ærligt. Heldigvis var der en veninde, som var stædig. Hun synes at Sonja skulle prøve at komme med.

Her tør man spørge

Og siden har Sonja stort set været i Motionscaféen for Kræftramte og pårørende, som tilbuddet, der har til huse i Vojens Sundhedscenter, hedder, hver gang. For her føler hun sig virkelig i hopla:

“Her er vi jo alle i samme båd. Nogle er mere syge, andre er måske blevet raske – men alle ved hvordan vi har det. Vi ved hvordan hinanden føler og reagerer,” forklarer Sonja og kommer med et meget konkret eksempel:

“Jeg bruger paryk, og det har jeg haft det dårligt med, selvom jeg synes, de har lavet en meget fin paryk til mig. Da vi kom til at snakke om det i caféen viste det sig, at vi var fire, som bruger paryk. Der kan man bare se hvor dumme tanker man har,” griner Sonja. Og dermed slår hun tonen an for noget, som også er meget vigtigt i caféen: humor.

“Man har brug for at smile og grine. Og der er altid noget man kan smile og grine af. Og her i caféen er vi gode til at få hinanden til at grine, “ siger Sonja, der kun kan opfordre alle til at komme afsted.

Motionscaféen for Kræftramte og pårørende mødes hver torsdag imellem klokken 16.00 og 18.00 i Vojens Sundhedscenter.

Her er der altid en god snak og kaffe på kanden. Og så er der mulighed for motion. Både indendørs i centeret og udendørs, hvor naturen ligger lige ved døren, og forpladsen til sundhedscenteret er fyldt med motionsredskaber:

“Det er godt at blive rørt. Og nogle kan mere end andre – det er helt i orden,” siger Sonja.

Artikler fra aviser og lokale ugeaviser vedrørende Motionscaféen i Vojens

De to frivillige, Inger Thomsen og Erling Fjeldsted er stort set altid med ved de ugentlige sammenkomster i Motionscaféen. Nogle gange er det de udendørs redskaber, der kommer i brug.

Gode arrangementer

Det er Kræftens Bekæmpelses lokalforening, der står bag motionscaféen sammen med en gruppe ihærdige frivillige.

Ud over de kerneaktiviteter caféen rummer – snak og motion – er der med jævne mellemrum aktiviteter så som foredrag og indlæg. Dette er muligt takket være donationer fra diverse fonde:

“Det er vi meget glade for. Takket være donationer har vi mulighed for at tilknytte en fysioterapeut til vores træning “en gang om måneden, og hente diverse foredragsholdere til,” fortæller Erling Fjeldsted, som er en af de faste frivillige.

Publiceret: 09. Marts 2016 07:45

 

 


Artikel fra Jyske Vestkysten d. 29. september 2015.

Penge til motionscafe for kræftramte

VOJENS: Motionscafeen for kræftramte og pårørende har modtaget 5500 kroner fra. “Den Syd – og Sønderjyske Fond” af Kræftens Bekæmpelse.

Midlerne gør, at motionscafeen kan få gang i oplæringen af de frivillige ved hjælp af en fysioterapeut. Samtidig giver pengene mulighed for indkøb af forskelligt udstyr.

Motionscafeen er åben hver torsdag fra 16.00 til 18.00. Man møder bare op i Sundhedscenteret i Vojens.

 


Artikel fra Ugeavisen d. 29 juni 2015.

Vojens Sundhedscenter lægger lokaler til, når Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling åbner dørene for en motionscafé.

De fleste kræftramte får god hjælp i sundhedssystemet vedrørende praktiske udfordringer, der opstår vedrørende deres sygdom.

Det, de ikke får, er en vidensdeling og erfaringsudveksling med ligestillede, men det kan de nu få i Vojens Sundhedscenter.

Der opretter Kræftens Bekæmpelse lokalafdeling Haderslev nemlig en café, hvor man kan få en snak med ligestillede eller få rådgivning.

Også de pårørende bliver der taget hånd om, for de er ofte en overset gruppe.

Formanden for lokalafdelingen i Haderslev er Asta Freund. Hun er selv i den situation at være pårørende til en kræftramt.

– Alle spørger til, hvordan det går patienten, men næsten alle glemmer at spørge ind til, hvordan de pårørende har det. Det er nemlig hårdt at være pårørende, for man står så magtesløs, og ofte bliver hele ens liv vendt 180 grader, siger hun.

Erling Fjeldsted er selv kræftramt. Han har været med til at oprette en “delingsvidengruppe” i Haderslev, og han vil gerne bruge kræfter på at oprette en i Vojens.

– Det er så vigtigt, at man som kræftramt får en snak med andre kræftramte. Man har ofte lettere ved at åbne sig for en anden, der er i samme situation. I Haderslev har vi alle haft glæde af at få en snak med hinanden, og det håber jeg da også, at de kræftramte i Vojens og Gram området vil få, siger han.

I Sundhedscenter Vojens er der også en satelit-afdeling af Kræftrådgivningen fra Aabenraa.

– Vi er glade for, at vi har fået et godt samarbejde op at stå med både kommune og kræftrådgivning, siger Asta Freund, der selv vil være en af de 13 frivillige, der allerede nu har meldt sig på banen til den nye motionscafé.

De frivillige er overvejende folk, der har en sundhedsfaglig baggrund og som er vant til at lytte til andre.

– Vi skal være her for både de kræftramte og de pårørende. Vi skal lytte, for man har brug for, at der er nogle, der lægger ører til de ting, man som kræftramt eller pårørende går og tumler med. Det er vigtigt, og det er det, vi er her for, understreger hun.

Også for mænd

Erling Fjeldsted vil gerne, at også mænd kommer til caféen.

– Vi mænd er ikke gode til at søge hjælp eller snakke med andre, men jeg ved, at vi har lige så stort et behov, så det er også for mænd, siger han.

Der vil minimum være tre frivillige hver gang, og opstarten er den 13. august.

Der vil være åbent i “caféen” hver torsdag sidst på eftermiddagen i Sundhedscenter Vojens, og så vil der løbende være ekstra tiltag, der typisk også vil ligge om torsdagen, oplyser Asta Freund.

Hvis man er interesseret i at være med eller se, hvad caféen kan byde på, behøver man ikke at tilmelde sig. Man møder bare op og man tegner sig ikke for et antal gange til caféen, der er gratis, oplyses det.

 


Artikel fra Jyske Vestkysten d. 19. maj 2015.

Motionscafe i nyt sundhedscenter

VOJENS: Kræftens Bekæmpelses lokalforening tager nu det nye Sundhedscenter, Vojens i brug. En gruppe frivillige arbejder lige nu på at få gang i Sundhedscentret med forskellige tiltag. Man lægger ud i uge 33, torsdag 13 august fra kl. 16.00 til 18.00 og mødes efterfølgende hver torsdag fra 16.00.- 18.00.

Der kan være vidensdeling, samvær for de kræftramte, pårørende og motion med både redskaber, bolde og gulvøvelser. Men allerede tirsdag 2 juni klokken 19.00 tager Kræftens Bekæmpelse sundhedscenteret i brug. Det sker i kantine i det gamle rådhus, hvor Gert Rune kommer og fortæller om sit liv med kræft som 17 årig. Han blev benamputeret og har siden gennemført en ironman.

Da Gert Rune som 16-årig fik amputeret sit venstre ben midt på låret på grund af knoglekræft, var hans selvværd og selvtillid på nulpunktet, og der skulle en ændring i hverdagen til for at få modet på livet tilbage. Svømmetræning blev et positivt holdepunkt og førte til flere guldmedaljer ved DM, en plads på landsholdet og ultimativt til deltagelse ved de para-olympiske lege i 1992. De positive resultater var en stor motivation til at fortsætte og indirekte et middel til at få et godt liv. I 2011 gennemførte han som første dansker med ét ben en Ironman – en præstation, der kræver et stort mentalt overskud og en god fysisk form.

Efterfølgende er der mulighed for at høre om de nye tilbud fra Kræftens Bekæmpelses lokalforening.